Histeroskopi Nedir – Histeroskopi Hakkında Tüm Bilgiler

Histeroskopi ameliyatı

Histeroskopi, kadın hastalıklarının vajinal yolla, kamera ile rahim içinde uygulanan özel bir ameliyat yöntemidir.

Histeroskop dediğimiz kamera sistemi ile rahim içini gözlemek, polip-miyom gibi kitleleri almak, septum gibi perdeleri kesmek ve rahim içi yapışıklıkları açmak mümkündür.

Ameliyat sonrası aynı gün taburcu olunup, günlük hayata devam edilebilir.

Histeroskopi nasıl yapılır

Histeroskopi ameliyatı, hastalarımız kısa bir süre uyutularak, jinekolojik muayene pozisyonunda, rahim içine kamera ile rahim ağzından girilerek yapılır. Rahim içi sıvı ile genişletilir ve gözlenmesi sağlanır. Rezektoskop denilen alet ile görüntüleme sağlanırken rahim içi kitlelerin alınması, perdelerin kesilmesi, yapışıkların  açılması işlemleri genellikle 15-20 dakikayı geçmeyen sürelerde yapılabilir.

Histeroskopi sonrası hamilelik

Gebelik isteği olan hanımlarda, rahim içi bir problem tespit edildiğinde, tekrarlayan düşükleri olanlarda veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hanımlarda histeroskopi yaparak, ameliyat sonrası gebe kalabilmelerini amaçlamaktayız.  Rahim içinde yer kaplayan miyom veya polipler, septum denilen perdeler, adhezyon olarak bilinen yapışıklıklar açıldıktan hemen sonra başka bir problem yok ise gebe kalabilmek mümkün olacaktır. Operasyon sonrasında beklemeye gerek kalmadan hemen gebelik planı yapılabilir. Ayrıca histeroskopinin embriyo tutunması için de faydalı bir uyarı yaptığını düşünülmektedir.

Histeroskopi ne zaman yapılır

 Histeroskopi operasyonunun adet bitiminden hemen sonra yapılması uygundur. Çünkü yumurtlama dönemi ve sonrası rahim zarı kalınlaşacağı için rahim içini görüntülemek zorlaşmaktadır. Rahim içinin en rahat gözlemlendiği ve histeroskopinin en rahat yapılabileceği dönem adet bitimi sonrası 7-8 günlük süre olarak düşünülebilir