Yumurta Dondurma Nedir? Kimler İçin Uygundur?

Yumurta dondurma, yani oosit kryoprezervasyonu fertil çağdaki kadınlara uygulanan, doğurganlığı korumayı amaçlayan bir prosedürdür. Temelde bir tüp bebek uygulaması olup, farkı işlemin sonunda sperm ile bir araya getirilmeden, embriyo oluşturulmadan oosit; yani yumurtaların dondurularak saklanmasıdır.

Yumurta rezervi azalan kadınlara, kemoterapi gibi uygulamalar öncesinde veya 35 yaş üzeri kadınlara uygulanabilmektedir.

Adetin ilk 3 günü içinde tedaviye başlanır ve birden fazla yumurtanın büyümesi sağlanır. Ortalama 12-14 günlük bir tedavi süreci sonunda son bir iğne ile yumurtalar olgunlaştırılarak 36 saat kadar sonra genel anestezi altında toplanır.

İşlemin istenildiğinde gebelik ile sonuçlanabilmesi için ortalama 5 ve üzeri yumurta elde edilmesi idealdir.

Yumurta dondurma işlemi sayesinde hasta bu yaştaki yumurtaları ile gebelik elde edebilmekte, ilerleyen yaş ile azalan, hatta kaybolan gebelik şansı ve risklerinden korunabilmektedir.

Günümüzde artık kariyer nedeni ile ertelenen çocuk sahibi olma isteği nedeni ile birçok kadın yumurta rezervinin çok azaldığı dönemde başvurmakta, gebelik şansı tüp bebek tedavisi ile bile çok zayıf kalmaktadır. Çevresel faktörler (sigara, stres), ailede erken menapoza yatkınlık, otoimmun hastalıklar (Hashimatovb) nedeni ile doğurganlık beklenenden erken azalmakta hatta tükenmektedir.

Günümüzde her jinekolojik muayenede yumurta rezervi ile ilgili olarak her kadının bilgilendirilmesi ve seçeneklerinin hatırlatılması önerilmektedir.