Hafta Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik dönemi anne adaylarının olduğu kadar, baba adaylarının da merakla beklediği ve heyecanını sonuna kadar yaşadıkları bir dönemdir.
Her haftası önemli ve değerli olan gebelik gelişiminde önemli, özellikli haftalar mevcuttur. Bu haftalar kalp atışının ilk olarak görülmesi, duyulması, bazı önemli testlerin yapıldığı haftalar, ayrıntılı inceleme, şeker yükleme zamanı, prematürite sınırı, doğum zamanı olarak düşünülebilir.

Gebelik kesesinin ilk görülebileceği haftalar 4 veya 5. Gebelik haftalarıdır. Adet gecikmesinden sonraki 1 hafta 10 günlük dönemi kapsar.

İlk kalp atışı 6. Gebelik haftasında görülür ve duyulur. Bu zaman aralığı 15 günlük adet gecikmesini ifade eder.

  1. Gebelik haftasını kalp atışı pozitif ve sağlıklı geçiren bir fetus, yaklaşık 3 cm ‘dir. Genetik tarama ve ayrıntılı taramalarda sorun yaşanmaz ise 10 haftayı geçebilen fetuslar, sağlıkla doğacaklardır.
  1. Gebelik haftası, bebeğimizin 3 aylık olduğunu gösterir. Bu haftada genetik tarama testlerinden ilk basamak olan ikili test yapılabilir. ( 11-14 haftalar arası). Daha kesin bir sonuç için son yıllarda cffDNA denilen hassas anne kanından bebek DNA sının ayrıldığı genetik tarama testlerini yapılmaktadır.
  1. Haftada cinsiyet belirlenmesi de ultrasonografide bebek pozisyonu uygun ise yapılabilir.
  1. Gebelik haftası dörtlü testin yapılabildiği, cinsiyet seçiminin daha net yapılabildiği haftadır. Bu haftadan sonra saç boyama işlemeleri de anne adayı tarafından yaptırılabilir.
  1. Gebelik haftası, özellikle ilk gebeliklerde bebek hareketlerinin ilk olarak hissedilmeye başlandığı haftadır.

Ayrıntılı ultrasonografi incelemesi 20-22. Haftalarda yapılabilir, özellikle kalp, beyin dokusu, diğer iç organlar ve uzuvların incelemesi yapılır.
24-26. Gebelik haftalarında şeker yükleme-tarama testi yapılabilir.Bu haftalarda bebeğin hareketleri hızlanmış ve belirginleşmiştir.

  1. Gebelik haftasında bebeğiniz yaklaşık 1000 gramdır. Bebek hareketlerini bu haftada dışarıdan bile gözle görebilirsiniz.
  1. Gebelik haftası prematürite sınırıdır. Bebeğiniz yaklaşık 2000 gram ağırlığa ulaşmıştır. 32. Haftada çalışabilir veya izin raporu düzenlenmelidir.
  1. Gebelik haftasında bebeğiniz yaklaşık 3000 grama ulaşmıştır. Artık doğum planları ve hazırlıkları yapılabilir.
  1. Gebelik haftasını dolduran anne adayları bu haftadan sonra doğumlarını gerçekleştirebilirler. Artık haftalık takipler ve NST ile kalp atışı takipleri başlar.
  1. Gebelik haftası bir gebeliğin artık tamamına ereceği son haftadır. Bu haftayı geçen gebeliklerde, günün geçmesi tanımı kullanılır. En fazla 2 hafta kadar, bebeğimizin anne karnındaki sağlığı iyi ise beklenebilir, sonrasında doğum için gerekenler yapılmalıdır.