Kalp Krizinde İlk Yardım Bilgisi Hayat Kurtarır

Kalp Krizinde İlk Yardım Bilgisi Hayat Kurtarır

Kalp krizi, damarların tıkanmasından ötürü olumsuz gelişen ve hatta ölümle sonuçlanma oranı oldukça yüksek olan kalbin kan pompalama işlevini yeteri kadar gerçekleştirememe durumudur. Kalbi besleyen ana damarlar (koroner arterler) tıkandığı zaman, kalbin ihtiyaç duyduğu ve beslenmesi için ihtiyaç duyduğu kanı alamaz. Bu durumda ise kalp krizi meydana gelmektedir.

Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir?

Kalp krizinin nedenleri bir den fazla sebebe dayanmaktadır.Fakat bunların en başlıca sebepleri; aşırı kilolu olmak, sağlıksız ve düzensiz, hormonlu besinler tüketme, sigara içmek, gereğinden fazla yağlı gıdalar tüketme, düzenli spor yapmama olarak gösterebiliriz. Ayrıca genetik faktörleri de unutmamak gerekir. Anne, baba, büyük baba ve diğer aile bireylerinde kalp krizi geçirme oranı yüksek ise, maalesef sizinde riskiniz oldukça yüksek anlamına gelmektedir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizinin belirtilerini doğru bir şekilde bilirseniz hayatta kalma şansınızı oldukça fazla arttırmış olursunuz.

  • En önemli ve en çok hissedilen belirtilerin başında omuzların baş bölümleri, kollar ve göğüs üstbölümünde uyuşma ve bıçak saplanma ağrısıdır.
  • Göğüs kafesinin tam orta bölümünde 3 ila 5 dakika arasında süren çok şiddetli baskı ve sıkışma gibi baskı hissetmek diğer önemli belirtiler arasında yer alır.
  • Fazla önemsenmese de karın alt bölgesindeki ağrılar da kalp krizi belirtileri arasında yer alabilir.
  • Ayrıca göğüs kafesindeki ağrılara eşlik eden soğuk terleme,mide bulantısı,baş dönmesi gibi problemler kriz belirtileri olarak gösterilebilir.

Kalp Krizinden Korunma Yolları Nelerdir?

Kalp krizi dikkat edilmesi gereken ve aniden gelen, ölümcül önemli bir hastalıktır. Dikkat edilmezsekriz atlatılsa bile bünyede kalıcı hasarlar bırakabilir. Ülkemizde kalp hastalığı olan kişi sayısı ise ortalama 3 milyon civarındadır. Bu oran gerçekten kalp damar rahatsızlıkları söz konusunda ciddi bir orandır.

  • Sigara içmiyorsanız mutlaka bırakmalısınız
  • Hareketli olmak ve düzenli bir spor yapmak, en azından günde 20 dakika yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Cips, çikolata,yağlı kızartma gibi zararlı ve fast food gıdalardan uzak durmalısınız
  • Kilonuzu kontrol altına almalısınız. Fazla kilo, kalp krizine davetiye çıkartır.
  • Margarin ve yağ gibi sağlıksız yağlar yerine doğal olan zeytinyağı, doğal tereyağı gibi yararlı yağlarıtüketmelisiniz
  • Her zaman duyduğunuz ve duymaya devam edeceğiniz 3 beyaz olarakbilinenşeker, un ve tuzu olabildiğince azaltmalısınız

Kalp Krizi Anında Ne Yapmalıyım?

Göğsünüzdeşiddetli bir baskı veya ağrı duyuyorsanız öncelikle dikkatli olmalısınız.Yukarıdasaydığımız belirtilerden birkaçını yapıyorsunuz muhtemelen kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Asla ama asla panik yapmayın. Öncelikle oturup sırtınızı düz bir konuma getirin. Eğer yakınınızda size yardımcı olabilecek birisi yoksa hemen 112 acil hattını arayın. Bulunduğunuz ortamı havalandırmak önemlidir.Havasız bir ortamdaysanız, ortamı hemen havalandırın.Elinizden geldiği kadar şiddetli bir şekilde öksürün. Bu öksürük sayesinde kalp atışlarınızı düzene sokabilirsiniz. Ulaşabileceğiniz bir yerde mutlaka aspirin bulundurun ve bu gibi durumlarda aspirini ağzınıza atarak çiğnemeye başlayın. Aspirin hızlıca kana karışıp kanınızı sulandıracağı için tıkanmış olan damarlarınızdan kanın geçişi daha kolay olacaktır.