Yumurta İçin Pratik Bilgiler

Birçok yemeğin ve hamur işlerinin temelinde yer alan yumurtalar kimi zaman soyarken kimi zamansa kokusuyla insanları çileden çıkarabiliyor. Bizler de sizler için bu protein kaynağı ve bizler için olmazsa olmaz gıda ürünü olan yumurta hakkında birkaç pratik bilgi derledik. Gelin, hep birlikte bir göz atalım!

İçindekiler:

  • Taze Yumurta
  • Haşlanmış Yumurta Kıvamları
  • Kolay Soyma İşlemi
  • Kabuk Toplama
  • Diğer Pratik Bilgiler
  • Yumurta Kokusunu Engelleme Yolları
  • Bulaşıklara Sinen Yumurta Kokusu Nasıl Çıkar?

Taze Yumurta

Yumurtanızın taze mi yoksa bayat mı olduğunu anlamak istiyorsanız, içi su dolu bir kaba yumurtayı koyun. Eğer yumurta dibe batıyorsa tazedir. Suyun üstünde yüzer vaziyette duruyorsa da hala yenir durumdadır. Ancak suyun üzerinde kalıyorsa bozulmuş demektir.

Haşlanmış Yumurta Kıvamları

Haşlanmış yumurtanızı hangi kıvamda tüketmeyi tercih ediyorsunuz? İşte, yumurta kıvamı için pratik bir zaman çizelgesi:

 Cıvık yumurta:2 dakika

Rafadan yumurta:3 dakika

 

             

Kayısı yumurta: 4 ila 4,5 dakika

 

Katı yumurta:5 ila 6 dakika

 

Çok katı yumurta:7 ila 12 dakika

 

Kolay Soyma İşlemi

Haşlanmış yumurtanızı kolay bir şekilde soyabilmeniz için yarısı su dolu bir bardağa yumurtayı koyduktan sonra hızlıca çalkalamanız yeterli olacaktır. Ardından kolay bir şekilde yumurtanızı soyabilirsiniz. Bununla birlikte, yumurtanızı haşlamadan önce dibinde küçük bir delik açmak, soyma işlemi için kolaylık sağlayacaktır.

Dilerseniz Şef Arda Türkmen’in metodunu da uygulayabilirsiniz.

 

Kabuk Toplama

Yemeklerin ya da herhangi bir kabın içerisine düşen yumurta kabuklarını, parmağınızın ucunu ıslatarak kolaylıkla düştüğü kabın içerisinden alabilirsiniz.

Diğer Pratik Bilgiler

Yumurtanın sarısı ile beyazını ayırmak istiyorsanız, bir pet şişe kullanabilirsiniz. Şişe ile sarısını vakumlayarak beyazından ayırabilir, ya da pek şişenin ağız kısmını kestikten sonra yumurtayı içine kırarak, ağzından çıkan beyaz kısmı sayesinde sarısı ile ayırabilirsiniz.

Yumurtaları buz kalıplarında dondurmanız da daha uzun süre taze kalmalarını sağlayacaktır.

Yumurta Kokusunu Engelleme Yolları

Haşlanmış yumurta kokusunu en aza indirmek için yumurtayı kaynar suda haşlamak yerine, suyu kaynatarak ateşi kapatın ve çiğ yumurtaları suyun içerisine koyun. Sıcak suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika bekleyen yumurtalar, çok fazla ısıya maruz kalmadan yani hidrojen sülfür gazı meydana getirmeden pişecektir. Yapacağınız bu işlem, kokuyu en aza indirecektir.

Yumurtalarınızı haşlandıktan sonra bir süre soğuk suda bekletmeniz de yumurtanın kokusunu azaltan işlemler arasında yer almaktadır.

Bulaşıklara Sinen Yumurta Kokusu Nasıl Çıkar?

Bulaşıklarınıza sinen yumurta kokusunu çıkarmak için bir kaba su doldurarak ve içerisine 2 ya da 3 damla çamaşır suyu damlatarak, bulaşıklarınızı hazırlamış olduğunuz su ile yıkayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise bulaşıklarınızı sıcak su ile değil, soğuk su ile yıkamanız gerektiğidir.

Sıcak su nedeniyle koku, dışarıya atılamaz. Bu nedenle yumurta bulaşan bulaşıkları soğuk su ile temizlemek gerekmektedir.  Bulaşıklarınızı yıkarken soğuk su ile elma sirkesi de kullanırsanız, yumurta kokusundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.