
Retro stil, eskilerin yani 1950’li yıllarından 1980’lere kadar kullanılan mobilyaların, günümüzde tekrar kullanılmasıdır. Retro, sözlüklerde geriye dönüş demektir.
Günümüzde, Retro stil dekorasyonlarda, ağırlıklı olarak 60’lar ve 80’ler arası tarzlar kullanılmaktadır. 50’li yıllarda üretilen mobilyalar, daha sert ve orijinal hatlıdır. Genelde köşeli, ince ayaklı mobilyalar ve kalın çiçekli kumaşlar ile şekillenen mobilya anlayışı, evlerde sert etkiler yarattığından kullanılmamaktadır. 60’lar ve 70’lere geldiğimizde, mobilya stili daha fazla, çok renkli ve canlıdır.
Evlerde kullanılan sehpa boyları alçalmış, klasik düz hatlı büfe ve masa kullanımı başlamıştır. Bu süreç içinde, ağır işlemeli mobilyalar ve döşemeler, halı kullanımında klasik hatlı desenli halıların kullanımına devam edilmiştir. Duvarlarda uygulanan, çiçekli hafif parlak duvar kağıdı kullanımı halen devam etmekteydi. Genelde evlerde kullanılan renkler, yeşil, bej, şampanya ve toprak tonlarıydı.
80’li yıllarda ise, genelde Art Deco tarzına giriş başlamıştır. Bu 20’li yılların naif, sade ve lüks dekorasyon tarzında, klasik olan eşyalar, modern şekildeki uygulamalar ile karıştırılarak ortaya çıkmaktadır. Retro dekorasyon uygulaması, canlı ve farklı renklerin kullanımı ile başlamaktadır.
Koyu maviye boyanmış duvarlarda, eski bir çalışma masası ve duvarlarda grafik etkili resimlerin kullanılmasıyla başlayabilirsiniz. Yerlerde, eski kilimler veya örtüler uygulanabilir. Eskinin metal ayaklı masaları, üst kısımların ahşapları onarılarak yemek masası olarak kullanılabilir.
Oda içine yerleştirilen kitaplık, ahşap tonları olabilir ve rengarenk kitaplar yerleştirilebilir. Farklı, geometrik desenli mobilyalar bir arada kullanılabilir. Sandalyelerin hepsinin desenleri farklı da olsa, bir araya getirilebilir. Dekorasyonda pop kültürüne dayalı bir Retro uygulama yapabilirsiniz. O zaman, bir duvarı komple duvar kağıdı kaplayabilir, diğer duvara tablo ve kanvaslar asabilirsiniz.
Eskinin çalışma odası kitaplıklarından, TV ünitesi uygulaması yapabilir, rahat dinlenme koltukları ile şekillendirebilirsiniz.
Retro tarz dekorasyon, günümüzün modern evlerinde, yarattığı etki ile şık bir hava yaratmaktadır. Eskinin mobilyaları, yarattıkları nostaljik ve güçlü stilleri ile canlı renkleri hayatımıza katmaktadır. Retro stil ev dekore etmek istiyorsanız, cesur hareket etmeli ve değişime açık olmalısınız.