Gebelik ve Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Tüp bebek nedir? Aşamaları nelerdir?

Tüp bebek, bir yardımla üreme tekniğidir.

Sperm ile yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilerek elde edilen embriyoların rahim içine yerleştirilmesi yöntemidir.

Adet döneminde iğnelerle tedaviye başlanarak yaklaşık 12 günlük bir tedavi süreci sonunda yumurtaların istenen sayı ve büyüklüğe ulaşması ile son bir iğne yapılarak yumurtaların olgunlaşması sağlanır ve 35-36 saat sonrasında genel anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır. Elde edilen yumurtalar spermler ile bir araya getirilerek embriyo oluşması beklenir. 3 ile 5 gün sonrasında embriyo transferi yapılır.

Aşılama

Aşılama, yani inseminasyon bir yardımla üreme tekniğidir. Adet döneminde iğne veya tabletler ile başlanan tedavi sonucunda 1 veya 2 yumurta büyümesi sağlanır. Yumurta boyutu istenen düzeye ulaştığında son bir iğne ile olgunlaşması ve çatlaması sağlanır. 35-36 saat sonra spermler özel birtakım solüsyonlarla yıkanıp hazırlanır ve rahim içine özel bir kanül yardımı ile enjekte edilir.

Aşılamadan sonra gebelik belirtileri ortalama iki hafta kadar sonra başlar. Adet gecikmesi, bulantı, göğüslerde hassasiyet,bazen hafif kasık ağrısı veya yerleşme kanaması gibi lekelenme şeklinde kanamalar olabilir.

Gebelikte beslenme en çok merak edilen konulardan birisidir. Kalp atışları başladıktan sonra fetus anneden plasenta ve göbek kordonu yardımı ile beslenmeye başlar.

Gebelik sırasında, alınan her gıdanın bebeğe ulaştığı düşünülerek dengeli ve doğal gıdalarla beslenmek önerilir.Dikkat edilmesi gereken noktalar ; etlerin iyi pişmiş tüketilmesi, ağır metal içeriği sebebiyle dip balıkları, ve kalamar karides ve midyeden kaçınılması , süt ürünlerinin pastörize olarak tüketilmesi, salataların da mutlaka iyi yıkanmış olmasıdır. Haftada 2-3 gün kırmızı et, 2 gün balık, kalan günlerde de bitkisel protein kaynaklarının tüketilmesi önerilir. Yumurta her gün tüketilebilir.

Ancak her gebelik beslenme konusunda bu kadar rahat geçmez. Bulantılar çoğu zaman ilk 3-4 ay, bazen tüm gebelik boyunca devam edebilir. Bu durumda yağsız, tuzlu, katı gıdalar önerilmekte, sıvı alımına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte akıntı en çok başvuru şikayetlerinden biridir. Akıntının miktarının hafif artması, kokusuz renksiz olması normal kabul edilir. Ancak gebelik sırasında mantar enfeksiyonları, artan östrojen düzeyi nedeni ile çok sık görülmektedir.Güvenle kullanılabilen çeşitli ilaçlarla tedavi edilir ise de gebelik boyunca inatçı bir şekilde devam edebilmektedir.

Akıntının çok sulu olması durumunda suların gelmesi de ihtimallerden biri olduğundan mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Son adet tarihine göre gebelik haftası, jinekologların gebelik yaşı tayininde en çok kullandıkları yöntemdir. Yumurtlama ve döllenmenin ortalama 2 hafta sonra olması sebebi ile bazen kafa karışıklığı yaratmaktadır. Son adet tarihine göre 40. haftanın hesabı 3 ay geriye gidilip 1 hafta eklenmesi ile kolayca yapılabilir.

İkiz gebelikler sıklıkla merak uyandıran, istenen bir durum olup aslında sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Çoğul gebelik ile birlikte erken doğum riski, gebelik şekeri ve gebelik tansiyonu gibi riskler artmaktadır. Kendiliğinden veya yardımla üreme tedavilerinin bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Tek yumurta ikizleri aynı genetiğe sahip kardeşler olup, çift yumurta ikizleri aynı anda anne karnını paylaşan genetiği farklı kardeşlerdir.

Gebelik testleri gebeliği tayin etmede kullanılan kan veya idrar yoluyla yapılan testlerdir. Sıklıkla kullanılan evde yapılan idrar testleri de artık çok erken dönemde gebeliği saptasa da kesin sonuç kan testi ile alınmaktadır.Çok küçük gebelik haftaları veya dış gebelik, idrar testlerinin yalancı negatif sonuç verdiği durumlardır.

Yani en güvenilir gebelik testi kanda bakılan BHCG testidir.

Dış gebelik, gebeliğin rahim dışında yerleşip büyümeye başladığı durumları ifade eder. En sıklıkla Fallop tüpleri dediğimiz rahimin iki yana uzantısı olan bölümlerde gerçekleşir. Bunun dışında yumurtalıklar, Fallop tüplerinin rahime bağlandığı bölüm olan kornlar veya batın içinde herhangi bir yerde yerleşebilmektedir.

Haftalarca belirti vermeyebileceği gibi düzensiz kanama , adet gecikmesi ve kasık ağrısı gibi belirtiler ile , iç kanamaya sebebiyet verdiğinde yaygın karın ağrısı, taşikardi, tansiyon düşüklüğü gibi acilen doktora başvurmayı gerektiren geç belirtiler ile de ortaya çıkabilmektedir.

Gebelik şekeri, Gestasyonel Diyabet diye tabir ettiğimiz; gebelik öncesi diyabet hastası olmayan kadınlarda gebeliğin 6. ayından sonra ortaya çıkan,hormonların etkisi ile tetiklenen şeker yüksekliğidir. Genellikle gebelik sonrasında düzelse de ilerki yıllarda diyabet hastası olma riski toplumdaki diğer kişilere göre artmıştır. Diyabet belirtileri olan çok sık yemek isteği, sık idrara çıkma ve susama hissi gebelikte normalde de görülebilen belirtiler olduğundan atlanması çok kolaydır. Gebeliğin başında açlık kan şekeri ve HbA1c testleri ile gebelik öncesi diyabeti taranırken; Gebeliğin 24. haftasından itibaren yapılan şeker yükleme testi ile anne ve bebek hayatını riske atabilecek bir durum olan gebelik şekeri erkenden saptanıp tedavi edilebilir.

Erken menopozda gebe kalınabilir mi?

Erken menopoz 40 yaşından önce kadının menopoza girmesi durumudur. Ancak doğurganlık menopozdan ortalama 8-10 yıl önce azalmış olduğundan bu dönemde bile gebe kalmak oldukça zordur. Aile öyküsünde erken menopoz olan kişilerde dikkatli olunmalıdır.

Menopoz kelime anlamı ile son adet demek olup; artık yumurtalıklarda yumurta kalmadığını ifade eder. Yani menopoz döneminde kendi yumurtası olmadığından, ancak yumurta donasyonu yani bağışı yolu ile gebelik oluşabilir.

Menopoz öncesi doğurganlığın azaldığı dönemde ise hala tüp bebek yardımı ile gebelik elde edilebilmektedir.