Gebelik İle İlgili Sorular ve Cevaplar

Gebelikte diyet yapılabilir mi?

 

Gebelik döneminde diyetisyen gözetiminde diyet yapılabilir.

Fazla kilolar ile gebe kalındığında, gebelik döneminde fazla kilo alınmaya başlandığında, gebelikte şeker hastalığı tanısı konulduğu durumlarda, gebelikte diyet uygulanmaktadır.

 

Gebelikte vajinal akıntı

 

Gebelik döneminin başından, doğuma kadar vajinal akıntılar yaşanabilir. Vajinal akıntıların takibi ve tedavisi gebelik dışındaki dönemler gibi değerlendirilmeli, tek fark tedavi sırasında kullanılacak ilaçların gebelikte kullanıma uygun olarak seçilmeleridir.

 

Her vajinal akıntı enfeksiyon değildir. Dönem dönem gebeliğe bağlı şeffaf akıntılar yaşanabilir.

 

Enfeksiyon olarak değerlendirilen vajinal akıntılar kokulu ve renkli olan akıntılardır.

 

Gebelik döneminde yine mantar enfeksiyonları yaşanabilmektedir.

 

Akıntı tespit edildiğinde duruma göre vajinal kültür alınması uygundur. Üroplazma ve clamidya gibi enfeksiyonlar erken doğumlara sebep olabilir, bu yüzden tedavileri gereklidir.

 

Gebelikte tansiyon hastalıkları

 

Gebelikte tansiyon hastalıkları, genellikle preeklampsi olarak bilinen ödem, idrarda protein kaçağı, karaciğer enzimlerinin artışına, tansiyon yükselmesinin de eşlik ettiği durumlar olarak bilinir ve değerlendirilir.

 

Kronik hipertansiyonu olan gebelerde ilk haftalardan itibaren tansiyon ölçümleri yüksek olabilirken, gebeliğe bağlı hipertansiyon 20. Haftadan sonra ortaya çıkmaktadır.

Tansiyonun kontrolü uygun ilaçlarla sağlanmaya çalışılır, idrar tetkikleri ile protein kaçağı takip edilir, karaciğer enzimlerinin artış derecesi takipte önemlidir.

 

Riskli vakalarda ve gelişimini tamamlamış preeklampsi vakalarında doğum gerçekleştirilmelidir.

 

Gebelikte miyom

 

Miyomu olan hanımlar öncelikle gebe kalıp kalamayacaklarını merak ederler?

 

Gebe kaldıktan sonra da düşük veya erken doğum durumlarıyla karşılaşabilirler mi? bu konuları düşünüp, araştırırlar.

 

Miyomlar genellikle kısırlık veya gebe kalamama sebebi değildirler. Ancak rahim içindeki submüközmyomlar embriyonun tutunmasını engelleyebilir, rahim içinde rahim zarına baskı yapan büyük miyomlar da hem embriyo tutunmasını engelleyebilir hem de gebelik döneminde büyüyerek erken doğum veya düşüklere sebep olabilir.

Bu yüzden her kişi her miyom şartlara göre değerlendirilmeli, miyomların alınıp alınmamasına bu şekilde karar verilmelidir.

 

Mevcut miyomlar ile gebe kalındığı zaman, gebeliğin özellikle ilk 3-4 ayında miyomların çapı artmaktadır. Küçük miyomlar fazla sıkıntı yaratmazlar ancak çapı büyük olan miyomlar ağrı, düşük veya erken doğum tehdidi yaratabilirler. Bu dönemde şikayetlere ve miyom çaplarına göre dinlenme ve bazı medikal tedaviler önerilerek, uygulanmalıdır.