Çocuklarda Ağız İçi Yaraları Neden Olur?

Çocuklarda Ağız İçi Yaraları Neden Olur?

Yetişkinlerin oldukça korkulu rüyası olabilen ağız yaraları, bebek ve çocukları da tahmin etmediğiniz kadar çok etkilemektedir. Bu yaralar bebek ve çocuklarda genel olarak ağzın iç kenar kısımlarında ortaya çıkmaktadır. Yetişkinler için bu yaralar katlanılabilir olsa da çocuklar ve bebekler için çok daha acı verici bir problemdir. Bu nedenle yaralar erkenden fark edilerek tedaviye başlanmalıdır. Böylece can yanmadan çabucak tedavi edilebilir.

Çocuklarda Ağız Yaralarının Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerde pamukçuk olarak bilinen ağız yaralarına daha çok rastlanmaktadır. Bu yaralar, annenin emzirme esnasında yaptığı hatalardan kaynaklanabilir. Bunun için mutlaka uzman doktora danışılmalı ve vereceği tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır. Biraz büyük yaşlarda olan çocuklarda aft ve uçuklara daha sık rastlanmaktadır. Bunların nedeni ise çocukların buldukları çoğu cisimleri direkt olarak ağızlarına götürmeleri ve ağız hijyeni için yeterli bilgiye sahip olmadıklarındır. Bu uçuk ve aftlar, çocukların ağızlarının iç kısmında yanmalara ve yemek yerken zorluk çekmelerine neden olabilmektedir. Çocukların bu gibi durumları yaşamamaları için önceden bilgilendirilmeli ve ağız sağlığının önemi dikkatlice anlatılmalıdır.

Ağız İçi Yararlar Nasıl Tedavi Edilir?

Acıyı kesmek için eczanelerde satılan bazı sıvı ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar aft ve uçuğu direkt tedavi etmese de yaşattığı acıyı ortadan kaldıracaktır. Uçuk ve aftlar, mutlaka dikkate alınması gereken rahatsızlıklardır. Çocuğunuzda böyle bir durum fark ettiyseniz mutlaka bir uzman doktora göstermenizde fayda vardır. Bu uçuklar bulaşıcı olabilir. Ancak aft ve pamukçuklar bulaşıcılık özelliği taşımazlar. Bu ağız içi yaraların tedavisi için doktorunuz mutlaka çocuğunuza uygun ilaç ve merhemleri reçeteye yazacaktır. Bu ilaçların mutlaka düzenli kullanımı sağlanmalı ve ağız içi kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca çocuğunuzun genel hijyenine ve ağız içi hijyenine maksimum önem göstermesi gerektiğini anlatmalısınız. Dişlerini fırçalamalı, gerektiğinde gargara ve diş ipi kullanım alışkanlığı kazanması onun sağlığına olacaktır.

Uçuk ve aft kremleri eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Maksimum 1 haftalık düzenli kullanım süresinde uçuğun tamamen yok olmasını sağlayabilirsiniz. Fakat uzman doktora danışmadan kafanıza göre ilaç kullanımı özellikle çocuğunuz için çok tehlikeli durumlar yaratabilir. Uçuk ve aft oluşumu çocuklarda sıklıkla görülen bir durumdur. Ancak uçukların ve aftların kısa aralıklarla tekrar eden bir durum çizmesi bazı bağışıklık ve metabolizma sistemi sorunlarına işaret göstermektedir. Bu nedenle çocuğunuzun ağzında sürekli tekrar eden yaralar varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.