Adet Azalması Nedenleri- Menopoz Hangi Testlerle Anlaşılır?

 

 

Adetlerde azalmanın geçici, kalıcı, hormonal birçok sebepleri olabilir.

Düzeltilebilir hormonal bozukluklar, geçici adet azalmasının olduğu durumlardır. Bunlar süt hormonu olarak bilinen prolaktin yüksekliği, tiroid hormon bozuklukları ve guatr ile ilgili hastalıklar olarak söylenebilir.

 

Basit over kistlerinin oluşumu, hemorajik kistler de geçici olarak adet azalmasına sebep olan, basit tedavilerle veya kendiliğinden düzelen durumlardır.

 

Yumurtalık rezervinin azalması, genç yaşlarda da rastladığımız durumlardandır. Over rezervi azaldığı için hormonal fonksiyonlar düzenli olarak devam edemez, yumurtlama bozulur ve adet miktarı azalır. Bu durum ne yazık ki kalıcı bir adet azalması durumudur, herhangi bir tedavi ile adet miktarında artma olmamaktadır.

 

Menopoz Hangi Testlerle Anlaşılır

 

Menopoz, kelime anlamına göre son adet demektir. Doktorlar menopozu bir dönem olarak yorumlamaktadır. Menopoz adetlerin kesilmesi ile beraber üreme çağının da artık sona ermesi demektir.

 

Ortalama menopoz yaşı ülkemizde 48 dir. Zamanında menopoza girmenin kadınlar açısından tıbbi olarak sakıncalı bir durumu yoktur. Ancak menopoz dönemi şikayetleri fazla olan hanımların, sıcak basmaları, anksiyete, kemik erimesi gibi problemlerini çözmek gereklidir.

 

Önemli olan erken menopoz durumlarının tanısını koyabilmektir. Çocuk sahibi olmak isteyen hanımların, erken menopoz gibi bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını erken tanımak ve yumurta dondurma, tüp bebek tedavisi gibi tedaviler için zamanında davranmak gerekir. Çocuk sahibi olan, erken menopoz durumundaki hanımlarda da önemli olan mümkün olduğu kadar adetlerin ve hormonal düzenin devamını sağlamaktır.

 

Menopoz tanısı hangi dönemde olursa olsun klasik olarak FSH ve LH hormonlarının yükselmesi ile konulabilirken, özellikle erken menopoz durumlarında AMH dediğimiz antimüllerian hormon testi ile çok daha hassas olarak tespit edilmektedir.