Tam 7 Günde Çocuğunuzun Uyku Problemini Çözebilirsiniz

Uyku sorunu genel olarak bütün ebeveynlerin ortak sorunları arasında yer almaktadır. Günün çok erken saatlerde uyanıp gecenin çok geç saatlerde yatan çocuklar bir süre sonra bu duruma tahammül edememeye ve uyku düzenleri bozulduğu için psikolojik sorunlar yaşamaya başlarlar. Bu durumu alışkanlığa dönüşmeden hemen çözüme kavuşturmak siz aile büyüklerine düşen görevlerden birisidir.

Eğer çocuğunuz uyku problemi çekiyorsa, sizden ayrı yatamıyorsa, sizden ayrı uyuduğunda ağlıyorsa, kâbus görüyorsa kısaca uyku problemleri yaşıyorsa sizler için araştırdığımız 7 günde uyku terapisini deneyebilirsiniz. Deneyenlerin olumlu sonuçlar aldığını ve çocuklarının artık uyku problemleri yaşamadığını pek çok kaynaktan sizce araştırabilirsiniz. Hazırsanız önümüzde uzun geçecek tam 7 günümüz var. Başlayalım

7 Günde Uyku Terapisinin Adımları Nelerdir?

1.gün: Çocuğunuzun öncelikle yaş aralığı çok önemlidir. Eğer bebeklikten yeni çıkmış çocukluk çağına henüz ilk kez adım atmış 3-4 yaşları aralığındaysa uyku disiplinine başlamak için gayet iyi bir yaş aralığıdır. Sabah erken saatlerinde çok uyku uymasını engelleyin ki öğle uykusu için de tekrar uykusu gelsin. Çocuğunuzu dışarı çıkarın, oyun oynamasına izin verin, gün içinde yorulan çocuk akşam erken saatte uykusu gelecek ve kendiliğinden uyuyacaktır.

2.gün: Birinci gün yapılan erken kaldırma tekrarlanmalı öğle uykusu için uyku vakitleri ayarlanmalı ve akşam geç saatlere bırakılmamalı. Bu yaş döneminde ki çocuklarda iki ila dört saat büyüme hormonlarının salgılanması için yeterli bir süre olacaktır.

3.gün: Öğle uykusunu ve sabah kalkmaları düzenledikten sonra artık gece uykusuna geçebiliriz. Saat dokuz gibi gece uykusuna başlamak için son derece uygun olacaktır. Öncelikle tabii ki uyumak ve kendi yatağına tek başına gitmek istemeyecektir. Bu aşamada kitap okuyarak hem ilgisini çekebilir hem de onunla birlikte olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Ortam mutlaka loş olsun ki kitabın etkisi ile mahmurlaşsın ve uykusu gelsin. Masal okumak uyku getirmek için güzel bir tercih olacaktır

4.gün: Kesinlikle sabırlı olmak zorundasınız. Bugün de ağlamalar son sürat devam edecektir. Bu konuda oldukça kararlı olduğunuzu ona hissettirin. Gücün sizde olduğunu ve sizi dinlemesi gerektiğini hissederse, dediklerinizi yapması daha kolay olacaktır. Geceleri yataktan kalkmak isterse sevecen bir şekilde tekrar yatağına yatırmalısınız. Bunu bıkmadan ve usanmadan tekrar tekrar yapın. Ninni söyleyebilirsiniz ya da sevdiği bir şarkıyı dinleterek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Biraz yıpratıcı olan bu dönemi kısa sürede atlatacaksınız. Kendinize ve çocuğunuza güvenin.

5.gün: Geçen 5 günün sonunda artık ağlamalarda bir miktar azalma fark ediyorsanız başarıyorsunuz demektir. Bu duruma kendisini alıştırmaya başlıyor demektir. Bebeğiniz uykuya daldıktan hemen sonra onu rahatsız etmeyecek şekilde bir süre uzaktan izlemelisiniz sizin onu izlediğinizi asla fark etmemeli. Fark ederse yine yanınıza gelmek veya yataktan kalkmak isteyecektir.

6.gün: Eğer ağlamalar kesildiyse çocuğunuz bu duruma adapte olmuş demektir. Yapılan kararlı ve düzgün metotları uygulamaya devam edin. Unutmayın ki yatmadan ilk 10 dakika ve kalktıktan hemen sonraki ilk 10 dakika onun için oldukça fazla önemlidir. Uykudan uyanış şeklinin psikoloji üzerinde çok büyük etkisi vardır. Sevildiğini ve ona ceza verilmediğini aksine bunun yapmasının onun iyiliği için olduğunu bebeğinize hissettirin.

7.gün: Bugün sizin gününüz. Artık uyku problemi tamamen oturmuş durumda olması gerekiyor. Sizin için de artık dinlenme vakti geldi diyebiliriz. Sabrınız ve iradeniz bu süreçteki en önemli etkendir. Çocuğunuza da üzmeden ve kırmadan doğru adımlarla yapabileceğiniz her davranış olumlu sonuçlanır. Çocuğunuz bu günlerde artık sıkıntı yaşamıyorsa ona artık ödül verebilirsiniz. Yemekten hoşlandığı bir tatlı, istediği bir oyuncak gibi bir şey onu yaptığının doğru olduğuna daha çok inandırıp uyku konusunda teşvik edecektir.